Forum Weselne miasta Łodzi Strona Główna Forum Weselne miasta Łodzi
Forum weselne, wesele i ślub w Łodzi i woj. łódzkim

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  KalendarzKalendarz  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 
Wasze albumy zdjęć ALBUM
Regulamin forum REGULAMIN
Reklama w serwisie REKLAMA

Poprzedni temat «» Następny temat
Faszerowana papryka -poszukiwany przepis :-)
Autor Wiadomość
FifthAvenue 


Wiek: 46
Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 1028
Skąd: Lodz
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:48 am   Faszerowana papryka -poszukiwany przepis :-)

Dziewczynki, w sobotye chcialabym zrobic faszerowana papryke. pamietam, ze kiedys cos takiego jadlam, ale to bylo dawno i juz nie pamietam nawet czym ta papryka byla faszerowana. Tak mnie jakos naszlo, mam straszna ochote zaszalec w kuchni. Znacie jakies ciekawe przepisy ? Jesli tak to podzielcie sie !
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !


[/url]
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:54 am   

Moja teściowa robi rewelacyjną faszerowaną paprykę. :D Ja jeszcze sama się nie odważyłam, ale teorię znam. ;)

Do środka mięsko mielone - w zależności od upodobań, do tego ugotowany ryż (nie za dużo) i jajko dla sklejenia oraz uduszona drobno posiekana cebula. Przyprawy wg uznania + posiekana natka pietruszki.
Z papryki ucinamy górę, czyścimy. Do środka wkładamy farsz.
Papryki układamy na stojąco w garnku, zalewamy rosołkiem i dajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy.
Gotujemy do miękkości. :)
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:56 am   

Moja babcia i mama faszerują paprykę tym samym co gołąbki:
:arrow: mielone
:arrow: trochę brzuszka mielonego i słoninki ;) - żeby się nie rozpadały
:arrow: ryż
:arrow: przesmażona cebulka

Najlepsze prosto z pieca :D
Pycha (choć może niezbyt ciekawe ):mrgreen: :mrgreen:
 
 
FifthAvenue 


Wiek: 46
Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 1028
Skąd: Lodz
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:58 am   

Ale to miesko to najpierw musi byc jakos usmazone czy ugotowane ?? ?
ja przepraszam, ale ja musze miec instrukcje lopatologiczne wrecz, kroczek po kroczku...
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !


[/url]
 
 
fiona83 

Dołączyła: 19 Kwi 2006
Posty: 2952
Skąd: skądinąd
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:04 pm   

Widzę kryszko, że z papryką jak z gołąbkami - jedni gotują, inni pieką.
My i jedno i drugie najpierw podsmażamy , a potem w gęsiówkę (tak to się nazywa ?? ) i do pieca :mrgreen:

5th - u mnie jest wersja surowa. I tak potem się obsmaża ;)
 
 
FifthAvenue 


Wiek: 46
Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 1028
Skąd: Lodz
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:06 pm   

Ja prosze o dokladne przepisy, wszelkie mozliwe !! ! Krok po kroku.. Dziewczyny, ja naprawde jestem poczatkujaca.......
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !


[/url]
 
 
adriannaaa 


Wiek: 44
Dołączyła: 08 Lut 2006
Posty: 659
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:16 pm   

ja paprykę przekrawam na połowy, dryluje, lekko podpiekam w piekarniku/ombiwarze, mieśo lekko podsmażam, cebulkępokrojona teżpodsmazam raze z miesem i przyprawami (pieprz, sól, majeranek, tymianek, ozmaryn, harisa - nie dużo, taka mieszanka - kebeb - gyros, do tego dodaję czasem mocno pokrojone pieczarki, jak już bedzi eok, to upycham to zmieszane z jajkiem, lub serem feta w tych paprykach, na koniec przykrywam zółtym serem w plastrach i do pieca znow..


fiona co to sa te "gęsiówki"???? bo teraz mi klina zabiłas:)
_________________



typ kobiety, co spala kotlety;)
 
 
szczako 

Wiek: 44
Dołączyła: 11 Lis 2005
Posty: 2216
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:17 pm   

nauczylismy sie robic to po wegiersku ;) bo to jest wegierskie danie.

Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:

4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
1 duża cebula
150 gram ugotowanego ryżu
10-15 dag świeżych grzybów
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól

Sposób przyrządzania:

Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).

Uwagi:

Podawać z sosem pomidorowym.
_________________
 
 
kryszka 
z doskoku ;)


Dołączyła: 09 Paź 2003
Posty: 4836
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:44 pm   

FifthAvenue napisał/a:
Ale to miesko to najpierw musi byc jakos usmazone czy ugotowane ?? ?

Tu jest w wersji surowej, ale wiem, że niektórzy podsmażają.

Fifth - no przecież podałam krok po kroczku. Łatwiej się nie da. ;) Ale jak masz pytanie to bardzo proszę o konkrety co jest niejasne - wyjaśnię. :)
_________________

"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem
 
 
Alma_ 


Dołączyła: 03 Paź 2005
Posty: 3531
Skąd: z całkiem bliska
Ostrzeżeń:
 1/3/7
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 1:07 pm   

5th, prosze ;)

Wersja podstawowa:
1. bierzemy w łapki papryki
2. myjemy (bez mydła ;) )
3. wykrawamy gniazda nasienne
4. wypłukujemy ewentualne pozostałe pestki
5. na patelni szklimy na tłuszczu (ja lubię na oliwie) 2 duże cebule, kilka ząbków czosnku
6. wrzucamy na tę patelnę mieso mielone (uprzednio rozmrożone), przyprawiamy (sól, pieprz, zioła), delikatnie obsmażamy
7. gotujemy ryż (na twardo)
8. dodajemy ryż do zawartości patelni
9. wrzuamy na patelnię konentrat pomidorowy, dusimy przez kilka minut
10. ja lubie dorzucić jeszcze jakiś ser - np. pokruszoną fetę
11. wkładamy farsz (to, co na patelni) w paprykę
12. przykrywamy plasterkiem sera (może być feta, może być kto co lubi ;) )
13. zawijamy kazdą paprykę osobno w folię aluminiową i na 15 minut do piekarnika
14. wyjmujemy z piekarnika - ostrożnie, gorące! - odwijamy z folii i na talerz

Wersje updgradowane:
można dodać inne warzywa, grzyby, itp. - między punktem 9 a 10

Może być? ;)
_________________
chez alma |
 
 
FifthAvenue 


Wiek: 46
Dołączyła: 23 Lut 2006
Posty: 1028
Skąd: Lodz
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 1:08 pm   

No juz teraz mniej wiecej wiem... Wszystko sobie skopiowalam do Word'a i wydrukowalam :-) ))
Dziewczyny, jestescie nieocenione..... WIELKIE DZIEKI wszystkim paprykowiczkom !

[ Dodano: Pon Cze 19, 2006 1:32 pm ]
No to ja sie tutaj pochwale i uaktualnie troszke watek...
faszerowana papryka zaliczona :-) Zrobilam wszystko sama, od poczatku do konca, wszystko sie udalo i byla pyszna :-)
Jeszcze raz dziekuje za pomoc. na nastepny weekend wybiore sobie cos z forumowych dan popisowych i znow zaszaleje :-) ))
Moj L byl pod wrazeniem, zrozumial wreszcie "jak mozna caly dzien "przesaidywac" na forum" :-D
_________________
DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !


[/url]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
statystyki odwiedzin z innych stron


Publikowanie w całości lub fragmentach treści zawartych na Łódzkim Forum Weselnym bez zgody administratorów forum jest zabronione.
Reklamy
www.foto-sobieraj.com.pl