Faszerowana papryka -poszukiwany przepis :-) |
Autor |
Wiadomość |
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:48 am Faszerowana papryka -poszukiwany przepis :-)
|
|
|
Dziewczynki, w sobotye chcialabym zrobic faszerowana papryke. pamietam, ze kiedys cos takiego jadlam, ale to bylo dawno i juz nie pamietam nawet czym ta papryka byla faszerowana. Tak mnie jakos naszlo, mam straszna ochote zaszalec w kuchni. Znacie jakies ciekawe przepisy ? Jesli tak to podzielcie sie ! |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:54 am
|
|
|
Moja teściowa robi rewelacyjną faszerowaną paprykę. Ja jeszcze sama się nie odważyłam, ale teorię znam.
Do środka mięsko mielone - w zależności od upodobań, do tego ugotowany ryż (nie za dużo) i jajko dla sklejenia oraz uduszona drobno posiekana cebula. Przyprawy wg uznania + posiekana natka pietruszki.
Z papryki ucinamy górę, czyścimy. Do środka wkładamy farsz.
Papryki układamy na stojąco w garnku, zalewamy rosołkiem i dajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy.
Gotujemy do miękkości. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:56 am
|
|
|
Moja babcia i mama faszerują paprykę tym samym co gołąbki:
mielone
trochę brzuszka mielonego i słoninki - żeby się nie rozpadały
ryż
przesmażona cebulka
Najlepsze prosto z pieca
Pycha (choć może niezbyt ciekawe ):mrgreen: |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 11:58 am
|
|
|
Ale to miesko to najpierw musi byc jakos usmazone czy ugotowane ?
ja przepraszam, ale ja musze miec instrukcje lopatologiczne wrecz, kroczek po kroczku... |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:04 pm
|
|
|
Widzę kryszko, że z papryką jak z gołąbkami - jedni gotują, inni pieką.
My i jedno i drugie najpierw podsmażamy , a potem w gęsiówkę (tak to się nazywa ) i do pieca
5th - u mnie jest wersja surowa. I tak potem się obsmaża |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:06 pm
|
|
|
Ja prosze o dokladne przepisy, wszelkie mozliwe ! Krok po kroku.. Dziewczyny, ja naprawde jestem poczatkujaca....... |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
adriannaaa
Wiek: 44 Dołączyła: 08 Lut 2006 Posty: 659 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:16 pm
|
|
|
ja paprykę przekrawam na połowy, dryluje, lekko podpiekam w piekarniku/ombiwarze, mieśo lekko podsmażam, cebulkępokrojona teżpodsmazam raze z miesem i przyprawami (pieprz, sól, majeranek, tymianek, ozmaryn, harisa - nie dużo, taka mieszanka - kebeb - gyros, do tego dodaję czasem mocno pokrojone pieczarki, jak już bedzi eok, to upycham to zmieszane z jajkiem, lub serem feta w tych paprykach, na koniec przykrywam zółtym serem w plastrach i do pieca znow..
fiona co to sa te "gęsiówki"???? bo teraz mi klina zabiłas:) |
_________________
typ kobiety, co spala kotlety;) |
|
|
|
|
szczako
Wiek: 44 Dołączyła: 11 Lis 2005 Posty: 2216 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:17 pm
|
|
|
nauczylismy sie robic to po wegiersku bo to jest wegierskie danie.
Czas przygotowania: 90 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
4 nieduże strąki czerwonej lub żółtej papryki
1 duża cebula
150 gram ugotowanego ryżu
10-15 dag świeżych grzybów
1 ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżka oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
Sposób przyrządzania:
Od papryki odciąć górę oraz oczyścić ją z nasion. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone drobno grzyby i dusić przez około 10 minut, a następnie wymieszać z ugotowanym na sypko ryże, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, natką pietruszki oraz solą i papryką. Nadzieniem napełnić papryki. Ułożyć ciasno nacięciami do góry w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobina wody. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 20-30 minut (zależy to od mięsistości papryki).
Uwagi:
Podawać z sosem pomidorowym. |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 12:44 pm
|
|
|
FifthAvenue napisał/a: | Ale to miesko to najpierw musi byc jakos usmazone czy ugotowane ? |
Tu jest w wersji surowej, ale wiem, że niektórzy podsmażają.
Fifth - no przecież podałam krok po kroczku. Łatwiej się nie da. Ale jak masz pytanie to bardzo proszę o konkrety co jest niejasne - wyjaśnię. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 1:07 pm
|
|
|
5th, prosze
Wersja podstawowa:
1. bierzemy w łapki papryki
2. myjemy (bez mydła )
3. wykrawamy gniazda nasienne
4. wypłukujemy ewentualne pozostałe pestki
5. na patelni szklimy na tłuszczu (ja lubię na oliwie) 2 duże cebule, kilka ząbków czosnku
6. wrzucamy na tę patelnę mieso mielone (uprzednio rozmrożone), przyprawiamy (sól, pieprz, zioła), delikatnie obsmażamy
7. gotujemy ryż (na twardo)
8. dodajemy ryż do zawartości patelni
9. wrzuamy na patelnię konentrat pomidorowy, dusimy przez kilka minut
10. ja lubie dorzucić jeszcze jakiś ser - np. pokruszoną fetę
11. wkładamy farsz (to, co na patelni) w paprykę
12. przykrywamy plasterkiem sera (może być feta, może być kto co lubi )
13. zawijamy kazdą paprykę osobno w folię aluminiową i na 15 minut do piekarnika
14. wyjmujemy z piekarnika - ostrożnie, gorące! - odwijamy z folii i na talerz
Wersje updgradowane:
można dodać inne warzywa, grzyby, itp. - między punktem 9 a 10
Może być? |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Wto Cze 13, 2006 1:08 pm
|
|
|
No juz teraz mniej wiecej wiem... Wszystko sobie skopiowalam do Word'a i wydrukowalam ))
Dziewczyny, jestescie nieocenione..... WIELKIE DZIEKI wszystkim paprykowiczkom !
[ Dodano: Pon Cze 19, 2006 1:32 pm ]
No to ja sie tutaj pochwale i uaktualnie troszke watek...
faszerowana papryka zaliczona Zrobilam wszystko sama, od poczatku do konca, wszystko sie udalo i byla pyszna
Jeszcze raz dziekuje za pomoc. na nastepny weekend wybiore sobie cos z forumowych dan popisowych i znow zaszaleje ))
Moj L byl pod wrazeniem, zrozumial wreszcie "jak mozna caly dzien "przesaidywac" na forum" |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
|