przepis na szybki obiad |
Autor |
Wiadomość |
*lmyszka
Moderator EL jak elmyszka :P
Wiek: 41 Dołączyła: 26 Lis 2006 Posty: 2328 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 12:29 pm przepis na szybki obiad
|
|
|
Dziewczyny ratujcie
Macie jakieś przepisy albo pomysły na szybki obiad, coś co nie zajmuje dużo czasu przyrządzenie tego?? pracuje w domu i obiad gotuje w tzw. między czasie więc nie mogę poświęcić temu godziny czy dwóch non stop. Już mam dość pieczonego kurczaka, czy potrawki chińskiej ze słoiczka |
_________________
|
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 12:58 pm
|
|
|
- makarony z sosami,
- chińskie na bazie gotowej mrożonki z ryżem
- naleśniki
to tak na szybko co mi przychodzi do głowy |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
*lmyszka
Moderator EL jak elmyszka :P
Wiek: 41 Dołączyła: 26 Lis 2006 Posty: 2328 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 1:26 pm
|
|
|
no właśnie chińskie we wszelkiej formie już przerobiłam
jeszcze stosuje dość często kurczaka ( udka ) pieczonego w piekarniku szybko i dobrze ale ile można to samo |
_________________
|
|
|
|
|
ales
Wiek: 41 Dołączyła: 15 Paź 2007 Posty: 72 Skąd: Łódź i Pabianice
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 2:20 pm
|
|
|
Mój przepis na szybki obiad to sałata z tuńczykiem.
Sałata lodowa, umyć i porawć do tego tuńczyk w oleju z puszki w kawałakch, tyle że ten olej należy odlać, do tego ogórek zielony i kukurdza z puszki lub fasola czerowna, odrobina majonezu lub sosu tatarskiego i pieprz do smaku. Można podawać z ciemnym pieczywem lub z z bagietką
[ Dodano: Pon Lut 11, 2008 2:21 pm ]
zapomniałam dodać że oboje się tym najadamy |
_________________
Miło Cię widzieć Gość |
|
|
|
|
EJ-ET
Żona i Mama :))
Wiek: 43 Dołączyła: 01 Lut 2007 Posty: 841 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 2:30 pm
|
|
|
Olu, nie zapominaj o wspomagaczach, których pełno w sklepach - począwszy od spaghetti /w papierku/, a skończywszy na wymyślnych wręcz daniach typu "pomysł na..."
No albo mrożonki warzywno-mięsne /nasze ulubione 'Danie Hiszpańskie'/ |
_________________
|
|
|
|
|
*lmyszka
Moderator EL jak elmyszka :P
Wiek: 41 Dołączyła: 26 Lis 2006 Posty: 2328 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 3:20 pm
|
|
|
Ewcia ja wiem że takie rzyczy są ale gdybym codziennie jadła coś z puszki czy z papierka to mój żołądek i budżet domowy zapewne by ucierpiał ale faktycznie musze rzucić okiem na to " pomysł na ... " to są raczej proste i szybkie dania
ales fajny pomysł z tą sałatką ale jak bym mężowi podała coś takiego na obiad po całym dniu pracy to chyba nie był by szczęśliwy na kolacje i owszem na pewno skorzystam bo uwielbiam tuńczyka w każdej postaci |
_________________
|
|
|
|
|
Mariola
Dołączyła: 09 Wrz 2007 Posty: 299 Skąd: ...
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 6:01 pm
|
|
|
"pomysł na" to pychota. Wczoraj miałam roladki schabowe z sosem pomidorowym (lepszy jest serowy) ale podobno dobra jest jeszcze ryba w sosie koperkowym. Jeszcze jej nie jadłam, ale na pewno spróbuje. |
|
|
|
|
tofee
zakochana w M.
Wiek: 43 Dołączyła: 15 Sty 2008 Posty: 569 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 6:16 pm
|
|
|
Polecam PESTO ... przygotowanie trwa tyle co ugotowanie spagetti.
Do ugotowanego makronu dodajesz pesto (pasta pesto ze słoiczka (na dwie porcje ok 3-4 łyżeczek) z ząbkiem czosnku wymieszane z odrobina oliwy) i mieszasz aż makaron zostanie pokryty pysznym zielonym smakiem. My czasami dodajemy jeszcze startego sera, który przy ciepłych kluskach pysznie sie rozpuszcza ...
Jeden warunek, smakosz musi lubić czosnek |
_________________ Nasz dzień 23.05.2008r. ...
Jestem szczęśliwą żoną mojego męża |
|
|
|
|
pauluska
Wiek: 40 Dołączyła: 02 Sty 2008 Posty: 183 Skąd: łódź manchester
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 7:28 pm
|
|
|
no ja aktualnie też jestem na etapie "pomysł na.." polecam pulpeciki z grzybami.. robisz z mielonego pulpeciki podsmazasz, dodajesz pieczarki a później zalewasz sosem.. pycha.. ps. jak nie chcesz papierka to sos można zrobić samemu
poza tym polecam udka kurczaka zrobić w sosie takim najprostszym (olej, cebulka woda i zaprawić mąką) i do tego makaron.. tłuste troszkę ale pycha i prawie samo się robi:)
jak jeszcze coś mi do głowy wpadnie to napisze:) bo sama codziennie mam ten problem heh |
_________________ Nasz dzień: 02.08.2008
|
|
|
|
|
klara76
Wiek: 47 Dołączyła: 06 Sie 2006 Posty: 538 Skąd: łódź-bałuty
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 7:33 pm
|
|
|
rybka z patelni, ryż i surówka, naprawdę szybko |
_________________ |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 8:04 pm
|
|
|
Dla mnie jeszcze rosół jest błyskawicznym daniem - co prawda długo się gotuje, ale samo przygotowanie zajmuje chwilę. Ja robię na goloneczkach indyka i potem mam od razu drugie danie albo na kuraku, z którego potem oddzielam mięsa, robię sosik i mam potrawkę do ziemniaków.
Rybka z patelni mi jeszcze przypomniała jeden przepis:
Łatwa rybka:
filety bialej rybki (daję pangę)
2 duze pomidory (poza sezonem daję z puszki)
1/2 czerwonej papryki
1cm ostrej, zielonej papryczki
1/2 cytryny (lub 1/4)
garsc oliwek (w dowolnym kolorze)
duza szczypta pieprzu
1/4 lyzeczki kminku
duzy zabek czosnku
pietruszka
lyzka oleju olwkowego
Zagrzac olej, wylozyc na dno rybe, pokrojone w plasterki pomidory, ostra papryke i czerwona papryke skrojone w cieniutkie paseczki, posiekana pietruszke, wycisniety czosnek, oliwki,pieprz kminek i cytryne (ze skorka) w kosteczke. Podlac odrobina wody lub dolac jeszcze troche oleju.
Nie sie pichci przez ok 20-30 minut i gotowe, serwowac z ryzem...
?ródło: Forum SameBaby, autor: plinka |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
@Mac-erson
Administrator forum.wesele-lodz.pl
Wiek: 51 Dołączył: 10 Lis 2006 Posty: 323 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 11, 2008 11:33 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: | Dla mnie jeszcze rosół jest błyskawicznym daniem |
Rosołek to moja ulubiona zupka. Mniam mniam |
|
|
|
|
Canaves
Dołączyła: 15 Wrz 2007 Posty: 103 Skąd: ...
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 1:23 am
|
|
|
Pomysł na szybki, zdrowy obiad dla zapracowanych
Hortex ma rewelacyjną wręcz mrożonkę "Warzywa na patelnie, z przyprawą włoską"
Są tam brokuły, kukurydza, marchewka, zielona fasolka, do zestawu dołączona przyprawa.
Wystarczy wrzucić wszystko na patelnie (ale bez tłuszczu), wkroić kawałki kurczaka i chwile podusić. Dietetyczny, zdrowy obiad gotowy w trybie ekspresowym - naprawdę pyszny!
( a amatorem warzyw nie jestem ) |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 9:22 am
|
|
|
Gdyby jeszcze mrożone dania gotowe nie były drogie i jedna paczka starczała na 2 osoby to byłby luksus. A tak to sobie trzeba inaczej radzić. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
Canaves
Dołączyła: 15 Wrz 2007 Posty: 103 Skąd: ...
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 10:01 am
|
|
|
kryszka napisał/a: | Gdyby jeszcze mrożone dania gotowe nie były drogie i jedna paczka starczała na 2 osoby to byłby luksus. A tak to sobie trzeba inaczej radzić. |
To jest mega paczka i spokojnie wystarczy na 2 osoby, na duże porcje. Koszt koło 4,50 zł |
|
|
|
|
*lmyszka
Moderator EL jak elmyszka :P
Wiek: 41 Dołączyła: 26 Lis 2006 Posty: 2328 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 10:12 am
|
|
|
Canaves a do kurczaka nie używa się żadnych przypraw?? i smaży się to odrazu razem czy najpierw kurczaczek?? |
_________________
|
|
|
|
|
Canaves
Dołączyła: 15 Wrz 2007 Posty: 103 Skąd: ...
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 10:17 am
|
|
|
Sekret polega na tym, że przyprawy są dołączone w środku paczki
Najpierw trzeba poddusić same warzywa, bo kurczak pokrojony w małe kawałki po krótkim czasie już jest gotowy do jedzenia.. Można go więc dorzucić trochę później.
( chyba że ktoś lubi chrupkie warzywa, to kurczaczka można zrobić trochę wcześniej i później dorzucić, żeby zdążył się wymieszać z przyprawami.. ) |
Ostatnio zmieniony przez Canaves Wto Lut 12, 2008 10:46 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 10:38 am
|
|
|
No dobra, to dzisiaj będę szukać tej mega paczki. Zobaczymy co na to 2 żarłoki. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
EwaM
Wiek: 41 Dołączyła: 30 Lip 2007 Posty: 2535 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 3:31 pm
|
|
|
Kilka przepisów na szybki obiad.
polędwiczki wieprzeowe w sosie pleśniowym: smażysz polędwiczki na patelni bez panierki, moga być w mące (pokrojone i rozbite ręką na schaby). Do rondla wrzucasz lazur błękitny, a jak się rozpuścić to dodajesz śmietany i podgrzewasz do zgęstnienia. Do tego dowolnie: jakaś surówka, ziemniaczki, grznaki, frytki. W ramach oszczędności można zrobić z piersią kurczaka.
Ryż z boczkiem i ziołami: boczek wędzony kroisz w kostkę i podsmażasz na patelni, wrzucasz ugotowany ryż (może być z poprzedniego dnia), dobrze doprawiasz ziołami i przyprawiami (można też dodać przysmażoną, drobno pokrojoną cebulkę). Do tego jajo sadzone.
Wszelkie zapiekanki mięsno-warzywne.
Super przepis: schab pokrojony w plastry około 1-1,5 cm grubości, nie rozbijamy. Kładziemy w naczyniu żaroodpornym lub na brytfannie do ciasta. Na każdy plaster schaba kładziemy plastry cebuli, plaster żółtego sera i łyżkę majonezu (schab musi być posolony i popieprzony. Do piekarnika na około 20 min. Pyszne, łatwe, szybkie i tanie! |
|
|
|
|
marysia
Wiek: 39 Dołączyła: 23 Sty 2008 Posty: 492 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 4:58 pm
|
|
|
1 potrawa
kroimy pierś z kurczaka w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy na łyżce oliwy do tego po jakiś 2-3 minutach wrzucam mrożone brokuły i dolewam wody tak góra pół szklanki i duszę pod przykryciem tak do 10 minut (po takim czasie warzywa sa juz miekie). po tym czasie dodaje śmietany i trzymam jeszcze do minuty na ogniu i gotowe. do tego w tym czasie robie we frytownicy jakies frytki lub gotuje jakiekolwiek ziemniaki, ryż.
2 potrawa
pokrojona piers z kurczaka ( w kostke oczywiście) obtaczam w przyprawach ( do gyrosa, sól, pieprz, papryka i co tylko sie nawinie) z odrobina oliwy i zostawiam na pare minut żeby mięso wchłoneło przyprawy. w tym czasie można zrobić cos do tego czyli jakieś frytki, kartofelku lub ryż oraz cos zdrowego czyli warzywa mrozone na patelkę, np mieszanke w której jest marchew, groszek, fasola straczkowa, brokuły lub kalafior a robi sie je szybko bo wrzuca na patelke wlewa pół szklanki wody i zostawia pod przykryciem na 10-15 minut a na koncu dodaje przyprawy. wracając do miesa wrzucamy je z tymi przyprawami na patelke i smażymy az bedzie miekie czyli z 5 minut.
jezeli ma sie rozmrozone miesko to przygotowanie tych daj zabiera nie więcej niz pół godziny a sa pyszne |
_________________
|
|
|
|
|
*lmyszka
Moderator EL jak elmyszka :P
Wiek: 41 Dołączyła: 26 Lis 2006 Posty: 2328 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 5:00 pm
|
|
|
a jak smażycie rybę?? chodzi mi o taką mrożoną, bo moja mama smaży taką zmrożoną i jest pycha a przede wszystkim cała, mój mąz upiera się aby ją rozmrażać i wychodzi taka dziwna i rozwala mi się, macie swoje sposoby?? |
_________________
|
|
|
|
|
marysia
Wiek: 39 Dołączyła: 23 Sty 2008 Posty: 492 Skąd: Pabianice
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 5:07 pm
|
|
|
ja mam taki sam problem i to jest rzecz której nie umiem robic. zawsze rybe rozmrazam i jak ja smażę to mi sie łamie i rozwala. również czekam na jakies sposoby |
_________________
|
|
|
|
|
*lmyszka
Moderator EL jak elmyszka :P
Wiek: 41 Dołączyła: 26 Lis 2006 Posty: 2328 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 5:13 pm
|
|
|
no właśnie tak jak pisałam moja mama smaży taką zamrożoną, obtacza ja w jajku potem w bułce i smaży wychodzi przepyszna, oczywiście przyprawy wedle uznania najlepiej jak rybka ma skórke z jednej strony to już na pewno się nie rozpadnie, gdyby nie to że ja ryb nie robie to pewnie bym spróbowałą tego sposobu a mój mąż nie chce |
_________________
|
|
|
|
|
misia-misia
Working Mom :)
Wiek: 43 Dołączyła: 04 Sty 2006 Posty: 1643 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 6:50 pm
|
|
|
lmyszko ja miałam dzisiaj taki superszybki obiad
A konkretnie poszatkowałam kapustę i wrzuciłam na patelnię. Uwielbiam duszoną kapustę!
Doprawiona tylko jarzynką i pieprzem.
Dzisiaj wyjątkowo miałam mini kotleciki schabowe więc je dodatkowo wrzuciłąm na patelnię, ale jak robię tą kapuste to nic więcej mi nie potrzeba.
Fakt - mało wykwintny obiad, ale można się najeść
Albo polecam pulpety Pudliszki (te w słoiku). Jadłam, są rewelacyjne. Do tego tylko ziemniaki i jakiś ogórek czy surówka i gotowe.
Albo jeszcze spaghetti np z sosem słodko-kwaśnym --- nasze ulubione! |
_________________
|
|
|
|
|
gosc [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Lut 12, 2008 7:49 pm
|
|
|
ja potwierdzam, że "PomysŁ na..." się sprawdza.
Tak samo jak mrożone dania Hortexu - najbardziej lubię danie prowansalskie (to z kurczakiem, o którym pisaŁa Canevas).
Poza tym różne dania sŁoikowe, spaghetti, leczo,
warzywa (pomidory, kolorowe papryki, kabaczek, cebula, mrożona wŁoszczyzna) podduszone na al dente z makaronem kokardki i do tego jakaś surówka lub saŁatka.
Lubię też robić gulasz - może dŁugo trzeba dusić żeby mięso byŁo miękkie ale ekspresowo się wszystkie skŁadniki wkŁada do garnka
Mój przepis na gulasz:
mięso gulaszowe - kupuję zwykle ok. 1 kg bo w trakcie duszenia mięsa "ubywa", a tak starczy na 2/3 obiady,
pomidory - 2/3 (można też dodać pomidory w puszce),
cebula - 2 średnie pokrojone w kostkę ale mogą też być pióra,
papryka - różne kolory,
kabaczek (niekoniecznie - jeśli tak to dodać w trakcie duszenia bo szybko się rozpada)
grzybki suszone,
mrożona wŁoszczyzna - ok. 1/3 paczki,
kostka rosoŁowa - wrzucam 2 - woŁową i grzybową.
Wszystko zalewasz wodą zimną (tak żeby zakryŁa wszystko w garnku) przykrywasz i dusisz aż mięso będzie miękkie. Zwykle podaję z kaszą gryczaną i mizerią. Pychota |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 3:37 pm
|
|
|
lmyszka napisał/a: | a jak smażycie rybę?? chodzi mi o taką mrożoną, bo moja mama smaży taką zmrożoną i jest pycha a przede wszystkim cała, mój mąz upiera się aby ją rozmrażać i wychodzi taka dziwna i rozwala mi się, macie swoje sposoby?? |
Kiedyś rozmrażałam. Potem poszłam po rozum do głowy i już nie rozmrażam - tzn. tylko trochę jak poleży na blacie żeby po posypaniu przyprawy się jej trzymały.
lmyszka - a po co mąż musi wiedzieć, że rozmroziłaś rybę? Zrób po swojemu i nic mu nie mów (nie wpuszczaj do kuchni ). |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
|
|
|
|
gosc [Usunięty]
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 4:11 pm
|
|
|
a taką nie rozmrożoną rybę to się smaży tak samo jak rozmrożoną nie rozpadnie się albo nie zrobi wodnista a tŁuszcz nie skwierczy
wiem, że trochę dziwne te pytania ale nigdy nie sŁyszaŁam żeby ktoś smażyŁ nie rozmrożoną rybę |
|
|
|
|
EwaM
Wiek: 41 Dołączyła: 30 Lip 2007 Posty: 2535 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 5:11 pm
|
|
|
Przypuszczam, że trzeba smażyć wolno, żeby się nie spaliła z wierzchy, ale nie była surowa w środku. |
|
|
|
|
kryszka
z doskoku ;)
Dołączyła: 09 Paź 2003 Posty: 4836 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sro Lut 13, 2008 6:08 pm
|
|
|
Dokładnie tak. I wrzucić na rozgrzany tłuszcz. |
_________________
"Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że na świecie jest tylu idiotów." Stanisław Lem |
Ostatnio zmieniony przez kryszka Sro Lut 13, 2008 6:10 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Petitka
nareszcie żona:)
Wiek: 39 Dołączyła: 05 Maj 2007 Posty: 1166 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 3:37 pm
|
|
|
Ja tez nie umiem smazyc ryby - jak smaze zamrozona to mi sie robi zupa na patelni - ryba puszcza cala wode i doslownie plywa w tym wszystkim
Co do prostych dan, mam ten sam problem, do tego niezbyt lubie tradycyjne obiady - np nie znosze robic kotletow mielonych i ogolnie panierek.
Czesto robie spaghetti po bolonsku, wszelkie mieszanki warzyw duszone na patelni z kurczakiem, ale tez pomidorowke - taka bez obierania wloszczyzny - kupuje mrozony zestaw o nazwie wloszczyzna, do tego przecier pomidorowy w kartoniku (nigdy koncentrat, bo wtedy zupa nie ma smaku), przprawy, na koniec smietane w ogole robie duzo zup z tych mrozonych mieszanek; czasem w ramach obiadu, robimy sobie domowe hot-dogi i hamburgery lub tosty - z serem, szynka, ananasem - obiad jemy przewaznie ok 19-20, wiec nawet jesli potrawa jest malo obiadowa, nic nie szkodzi - o tej porze to i tak w sumie kolacja |
_________________
24.05.2008 na zawsze... |
|
|
|
|
mischelle22
Wiek: 42 Dołączyła: 27 Gru 2003 Posty: 1211 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 4:08 pm
|
|
|
kryszka napisał/a: | Dokładnie tak. I wrzucić na rozgrzany tłuszcz. |
Ja dodam jeszcze, że głęboki - tzn.tak, żeby przykryło całą rybę |
_________________
|
|
|
|
|
EwaM
Wiek: 41 Dołączyła: 30 Lip 2007 Posty: 2535 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 7:23 pm
|
|
|
A dzisiaj i wczoraj mieliśmy w domu fajne szybkie obiady.
1. To taka chińszczyzna po Polsku. Kawałki piersi kurczaka obtoczyć w panierce - jajko z mąką ziemniaczaną. Ryż ugotować. Zagrzać sos słodko-kwaśny ze słoiczka. Wszystko.
2. Sposób na wykorzystanie wczorajszych ziemniaków. Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, ogórek kiszony w drobniejszą, cebula - najlepiej czerwona w jeszcze drobniejszą, sól, pieprz, majonez i podawać na zimno jak sałatkę. ?wietnie pasuje do wałkowanej na forum ryby. |
|
|
|
|
Petitka
nareszcie żona:)
Wiek: 39 Dołączyła: 05 Maj 2007 Posty: 1166 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: Pią Lut 15, 2008 7:42 pm
|
|
|
Te wszystkie pomysly sa swietne - musze sobie wydrukowac, bo mnie brakuje pomyslow na takie wlasnie szybciutkie dania |
_________________
24.05.2008 na zawsze... |
|
|
|
|
555
Dołączyła: 02 Lis 2006 Posty: 1486 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Sob Lut 16, 2008 11:14 am
|
|
|
dla mnie praktycznie wszystko, co gotuje, jest szybkie, czasem tylko wymaga dluzszego przebywania w piekarniku albo duszenia, ale to juz z moim minimalnym udzialem..
za to nie lubie uzywac tych wszystkich fixow, sosow ze sloiczka, gotowych zup, pomyslow na itp.. bardzo rzadko po nie siegam.. |
_________________
|
|
|
|
|
KaMi1982
Wiek: 41 Dołączyła: 06 Sty 2008 Posty: 239 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Lut 18, 2008 6:12 pm
|
|
|
Jeśli chodzi o rybę, to ja teraz zawsze rozmrażam i jest pyszna. Nic się nie rozwala. Jak mrożoną smażyłam to była "zupa"
A mój pomysł na szybki obiad (jeśli to można nazwać obiadem) to smażone zapiekanki pizzowe - nie wiem, jak to się dokładnie nazywa. Przepis:
Zetrzeć na tarce z grubymi oczkami kawałek żółtego sera, dodać 2 jajka, mąka i woda, papryka pokrojona w kostkę, pieczarki w kostkę, cebulka w kostkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać wszystko i w odpowiednich porcjach dodawać wodę i mąkę, aby ciasto było bardzo gęste. Na patelnię i już. My jemy z ketchupem - na prawdę pycha! |
_________________
|
|
|
|
|
efina
Wiek: 39 Dołączyła: 18 Mar 2006 Posty: 138 Skąd: lodz
|
Wysłany: Pon Lut 25, 2008 2:11 pm
|
|
|
Ja jak nie mam natchnienia do dlugiego siedzenia przy garnkach ,a jestesmy bardzo glodni to robię frytki, piersi z kurczaka w przyprawie gyros(a la shoarma) sałatke grecka do tego robię i sosik czosnkowy do mieska pychotka-a ile kalorii ale czasem trzeba takiego zastrzyku energii |
_________________ Jesteśmy małżeństwem od 27.10.2007
|
|
|
|
|
monika_zyga
Wiek: 37 Dołączyła: 23 Paź 2006 Posty: 401 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 6:55 pm
|
|
|
a ja mam pytanie odnosnie jakis szybkich przepisow na sosy
tylko prosze tak dokladnie, bo nie mam pojecia jak sie do tego zabac.
Ostatnio zrobilam Fix Knora "Kurczak a'la strogonaff"
bylo pyszne ale to sama chemia, jak cos takiego zrobic samemu? |
_________________ Zapraszam na mojego bloga o rozszerzaniu diety, BLW i nie tylko!
GuGuGa |
|
|
|
|
555
Dołączyła: 02 Lis 2006 Posty: 1486 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pon Mar 31, 2008 7:06 pm
|
|
|
ja podsmazam pokrojone w paseczki miesko (mozna tez dac pokrojone w paseczki parowki), potem dodaje pieczarki i razem podsmazam dalej.. przyprawiam sola, pieprzem, papryka slodka i ostra do smaku, dodaje troche wody, koncentrat pomidorowy, dusze razem i na koniec dodaje jeszcze lyzke kwasnej smietany.. pycha.. |
_________________
|
|
|
|
|
aglucia
Wiek: 40 Dołączyła: 07 Lut 2008 Posty: 87 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Wto Kwi 01, 2008 10:51 pm
|
|
|
Jeżeli chodzi o rybę, to jak smażyłam nie rozmrożoną, to się robiła zupka na patelce Chyba chodzi o to, żeby jej nie rozmrażać wkładając do wody, tylko zostawić na jakiś czas w misce. Wtedy nie jest ona taka mokra i nie rozlatuje się
SUPER ZUPKA: piersi z kurczaka podsmaż na patelni, dodaj mieszankę chinską np. hortex. Chwilę potrzymaj razem, aż warzywa staną się miękkie. Zalej sokiem pomidorowym i rosołkiem (kostka) w stosunku 1:1. Jak ktoś jest bardzo głodny może do tego dogotować makaron lub ryż. Smacznego |
_________________
życzę miłego dnia Gość ! |
|
|
|
|
elban
Dołączyła: 30 Maj 2008 Posty: 1 Skąd: Lubań
|
Wysłany: Pią Maj 30, 2008 8:13 am
|
|
|
Jak szybki obiad to kurak z ryżem. Moja najszybsza wersja to:
piersi kurczaka kroje w kosteczke i zalewam sosem sojowym, smaze na rozgrzanej oliwie doprawiajac np.Kamisa do potraw chinskich , otwieram puszeczke kukurydzy i czerwonej fasoli i dodaje do podrumienionego kurczaka.
Calosc lacznie z ugotowaniem ryzu zajmuje mi ok.30 minut. |
|
|
|
|
tweety
Wiek: 40 Dołączyła: 31 Sty 2004 Posty: 258 Skąd: łódź/londyn
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 9:49 am
|
|
|
Ja wlasnie jak mi sie nie chce gotowac to robie albop kebaby albo zapiekanki:
Przepis na kebab:
Piers z kurczaka kroje w kostke, przyprawiam (sol, pieprz, tymmianek), smaze na patelni. w miedzyczasie przygotowuje warzywa (wedle upodoban, ja akurat uzywam pomidorow, cebuli - piorka, salata- najlepiej lodowa, bo chrupiaca i oliwki - uwazam ze zielone sie sprawdzaja lepiej niz czarne). taka salatke doprawiam sola pieprzem i oregano, dodaje odrobine oliwy z oliwek.
Wkladam chlebki pita do piekarnika na jakies 2 minuty pod grill (z dwoch stron) i robie sos czsonkowy tzatziki - jogurt, czosnek, starty ogorek zielony i koperek.
jak juz chlebki sa gotowe to rozkrajam je po krawedzi tak zeby zrobic kieszen, smaruje sosem i wkladam miesko i salatke, calosc polewam jeszcze sosem.
Przygotowanie tego dania zajmuje mi nie wiecej jak 10- 15 minut.
Przepis na zapiekanki:
uzywam: chleb tostowy, ser zolty (moze byc w plasterkach albo starty - zalezy co akurat mam w lodowce , chorizo albo szynke i rukole (moze bys kazda inna salata, jak kto woli. ja uwazam, rukola sprawdza sie bardzo dobrze, ze wzgledu na ostry smak)
zanim poloze te wszystkie skladniki na chleb, robie taka paste pomidorowa (przecier pomidorowy, troche oliwy z oliwek, sol, pieprz, oregano no i czosnek) i smaruje ta pasta kazdy chleb po jednej stronie. Na to nakladam ser zolty, chorizo lub szynke i zapiekam do momentu jak ser sie rozpuci. Po wyciagnieciu zapiekanek nakladam na wierzch salate.
Pychotka Tylko po obydwoch daniach ma sie niezbyt towarzyski oddech |
_________________
Zeby Tobie Gość slonko ciagle swiecilo |
Ostatnio zmieniony przez tweety Nie Cze 01, 2008 9:51 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
katarynka
Wiek: 45 Dołączyła: 21 Kwi 2008 Posty: 170 Skąd: lodz
|
Wysłany: Nie Cze 01, 2008 1:39 pm
|
|
|
obiadek w 20 min: młode ziemniaczki z koperkiem, jajko sadzone i sałata z jogurtem, pychotka właśnie skończyliśmy :) |
|
|
|
|
|