PASTA: SPAGHETTI i rozne inne makaronowe cuda |
Autor |
Wiadomość |
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:11 pm PASTA: SPAGHETTI i rozne inne makaronowe cuda
|
|
|
Okazuje sie, ze nie wszyscy potrafia jesc spaghetti.
Maly instruktaz.
http://www.annamariavolpi..._spaghetti.html
jesli macie przepisy na fajne domowe sosy - wklejajcie |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
Ostatnio zmieniony przez FifthAvenue Pią Wrz 08, 2006 3:55 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Alma_
Dołączyła: 03 Paź 2005 Posty: 3531 Skąd: z całkiem bliska
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:16 pm
|
|
|
Ja robie czasem sos "4 sery" saute, z brukołami, z łososiem albo z szynką, ale napiszę o tym najwcześniej za 2 tygodnie, bo na samą myśl dostaję ślinotoku |
_________________ chez alma | |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:17 pm
|
|
|
eeee.... nie fair. Napisz Ja uwielbiam wszystko co serowe |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:18 pm
|
|
|
Ale mamy podawać sosy tylko do spaghetti, czy do innych kształtów makaronu też? |
|
|
|
|
hanusia
Wiek: 41 Dołączyła: 12 Maj 2006 Posty: 271 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:24 pm
|
|
|
ale coś mi się tu nie zgadza z tą instrukcją, bo tam jest napisane żeby nie pomagać sobie łyżką przy zwijaniu makaronu, a w jakiej bym nie była włoskiej restaruacji (także we Włoszech) zawsze podają łyżke, więc po co ona niby jest? |
_________________ Hanusia
|
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:28 pm
|
|
|
?eby sobie skomplikować życie? Ja potrafię nawinąć zgrabnie nitkę bez łyżki. Ona służy zasadniczo tym osobom, które jeszcze tego nie potrafią.
Nie wiem, czy akurat jedzenie pasty jest wybitnie ortodoksyjnym zajęciem. Jedno jest pewne - makaronu się nie wciąga z wizgiem przez usta i nie kroi .
We włoskiej części mojej rodziny część używa łyżki ( ta mniej wyluzowana i bojąca się sobie pobrudzić czyste, jasne ubranie), a część nie. O ile pamietam etykietę (taką dyplomatyczną) - łyżkę zawsze się dostanie, bo gospodarz nie może założyć, że śmigasz nad spaghetti widelcem, jak Sycylijczyk. |
Ostatnio zmieniony przez Filomena Pią Wrz 08, 2006 2:34 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:30 pm
|
|
|
Na 100% we Włoszech (przynajmniej w tych miejscach gdzie ja bywałam) nie używa się łyżki. Włosi uważają to za świętokradztwo
Łyżkę do spagetti wymyślili "ci z północy" |
|
|
|
|
hanusia
Wiek: 41 Dołączyła: 12 Maj 2006 Posty: 271 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:32 pm
|
|
|
W restauracjach w Rzymie podawali łyżkę, może dlatego że tam więcej obcokrajowców niż włochów... kto wie, ale to tak jak z łyżeczką w herbacie: nas to "zabronione" a w Czechach np nie... |
_________________ Hanusia
|
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:38 pm
|
|
|
No to wracając do tematu - sosy tylko do spaghetti, czy do buccatini, frafalle, penne etc. też? |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:43 pm
|
|
|
Filomeno - nie rozumiem, o co chodzi z tym sosem ? |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:45 pm
|
|
|
W temacie jest jak jeść spaghetti no nie? to dyskutujemy tez jak czyli czym |
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:48 pm
|
|
|
Spaghetti to długie nitki bez dziurki w przekroju. Ortodoksyjni Włosi i kucharze też do każdego kształtu makaronu dają odpowieni typ sosu. Dlatego pytam.
Bucatini to grubsze długie nitki z dziurką w środku - dobrze chłoną sosy bez farfocli - np. czysty pomidorowy, czy maślany z pietruszką.
Penne to rurki - te są bardziej uniwersalne i do nich można dawać sosy z grubszymi elementami.
Farfalle to motylki, są jeszcze świderki - te np. wujek podawał z krewetkami, albo z groszkiem, orzeszkami pinii i pesto do smaku. |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:48 pm
|
|
|
No tak... ale ja z tym SOSEM nie rozumiem.
Juz wiemy, ze widelcem a lyzka nie. Wiemy, ze mozna chlebkiem talerz wycierac, ale nie zawsze
Ale o co chodzi z sosem ? Ja przepraszam, chyba dzisiaj mam naprawde jakis "gorszy" dzien |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:49 pm
|
|
|
Kati napisał/a: | W temacie jest jak jeść spaghetti no nie? to dyskutujemy tez jak czyli czym |
Nie ręcyma, nie ręcyma i nie paszczą prosto z talerza .
[ Dodano: Pią Wrz 08, 2006 2:50 pm ]
FifthAvenue napisał/a: | jesli macie przepisy na fajne domowe sosy - wklejajcie |
Chcę wkleić, ale pytam, czy li i jedynie do kluch typu nici? |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 2:51 pm
|
|
|
O mamo ! O to chodzi !
nie, no sosy to do wszystkich makaronow Wklejaj co masz Filomeno ! |
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:04 pm
|
|
|
No to na początek Pasta alla Norma - do spaghetti.
Na dwie osoby (romantycznie )
?redniej wielkości bakłażan
Puszka pomidorów pelati najlepiej od razu w kawałkach
Dwa ząbki czosnku
Oliwa
Przyprawy - oregano, bazylia - najlepiej żywa, co kto lubi
Pieprz i sól do smaku
I niestety ricotta solona (może być ser owczy, miękki niewędzony oscypek ewentualnie capri, chociaż to nie to samo)
Bakłażan kroimy w plastry grubości 3 mm, solimy, jak się zroszą, płuczemy i smażymy na oliwie. Następnie odsączamy.
Rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy czosnek roztarty z solą (chociaż Włosi wrzucają cały ząbek i jak się zbrązowi wyjmują - służy to aromatyzowaniu oliwy), na to wlewamy pelati, smażymy chwilę i doprawiamy przyprawami. Można dać szczyptę cukru, żeby zneutralizować kwaśny smak pomidorów, ale nie jest to niezbędne.
Gotujemy spaghetti al dente. Następnie w gar spaghetti, gdzie zostały ze dwie łyżki wody po gotowaniu ładujemy pomidory. Mieszamy. Wykładamy na wielką entuzjastycznie południową michę, Na wierzch rozkładamy plastry bakłażanów, posypujemy startym serem i wtykamy gdzieniegdzie świeżą bazylię dla ozdoby. Osobno w miseczce można postawić resztę plastrów bakłażana i ser, żeby każdy mógł sobie radośnie dołożyć do spaghetti.
KOCHAM BAKŁA?ANY
Jutro c.d. przepisów . |
|
|
|
|
FifthAvenue
Wiek: 46 Dołączyła: 23 Lut 2006 Posty: 1028 Skąd: Lodz
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:10 pm
|
|
|
A to rozne rozniaste formy makaronu
Teraz juz bedzie palna jasnosc
1) casarecci = cesariccia
2) cavatelli
3) conchiglie
4) conchiglioni
5) creste di galli
6) farfalle
7) fusilli
fusilli col buco
9) gemelli
10)gigli = riccioli = campanelle
11) gnocchetti
12) gramigna
13) lumaconi = giant snails
14) malloreddus = gnocchetti sardi
15) maltagliati
16) orecchiette
17) quadrefiore
18) radiatori
19) ruote = ruotine = wagon wheels = wheels = ruote de carro
20) rotini = rotelle = spirals = twists
21) spiralini
22) strozzapreti = strozzapretti
23) torchio
24) trenne
25) trennette
26) troffiette
|
_________________ DON'T HATE ME BECAUSE I'M BEAUTIFUL.HATE ME BECAUSE YOUR MAN THINKS I AM !
[/url] |
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:21 pm
|
|
|
No to jeszcze jeden przepis w stylu - budżet końca miesiąca i uciekam do roboty.
Pasta all'amatriciana - do bucatini, ale spaghetti też will do.
Jak zwykle oliwa, czosnek (ze dwa ząbki)
A do tego:
Kilka plastrów boczku,
Dwie duże cebule
Gęsty przecier pomidorowy
Sól i pierz, papryczka chili
Ser pecorino albo parmezan
Boczek kroimy w drobną kostkę
Cebulę traktujemy na drobno robotem krojącym
Na oliwę wrzucamy czosnek tak, jak pisałam wyżej, obsmażamy boczek, dorzucamy cebulę, chwilę smażymy razem, aż się zeszkli i dodajemy przecier i jedną małą papryczkę chili (potem ją usuwamy) - sos ma być ciemnopomarańczowy (piszę, bo ja dorzucam pomidorów na oko). Gotujemy przez chwilę, żeby smaki się połączyły. Solimy i pieprzymy do smaku.
Reszta jak w standardzie. Gotowane kluchy al dente, domieszany sos, radosna micha, a na wierzch ser. |
Ostatnio zmieniony przez Filomena Pią Wrz 08, 2006 3:21 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jpuasz
Dołączyła: 17 Maj 2006 Posty: 1210 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:23 pm
|
|
|
o rany dla mnie prawie połowa, to po prostu muszelki następna część, to świderki a kilka co zostanie, to "róznokształtne" tzn kółeczka, trójkąciki itd |
_________________ Pozdrawiam
Paulina
|
|
|
|
|
Kati
Dołączyła: 23 Lut 2004 Posty: 3262 Skąd: :)
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:35 pm
|
|
|
Te wyglądają jak robaki, które mój mąż zabiera na ryby
OT
p.s. wydaje mi się, że spaghetti to tylko te długaśkie żyłki a reszta to dania "pasta" ? Jeśli nie to proszę mnie wyprowadzić z błędu |
|
|
|
|
fiona83
Dołączyła: 19 Kwi 2006 Posty: 2952 Skąd: skądinąd
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:41 pm
|
|
|
Kati : kluchy, po prostu kluchy
Aż się głodna zrobiłam |
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:51 pm
|
|
|
Pasta to nazwa rodzaju dania, na które składają się makaron (kształt dowolny w tym spaghetti) i sos.
Jeszcze mogę potem zapodać zestawy z tuńczykiem, zestawy ze szpinakiem i zestawy z anchois plus domowe pesto, bo to kupowane w słoiczkach to obraza majestatu . |
Ostatnio zmieniony przez Filomena Pią Wrz 08, 2006 3:56 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
jpuasz
Dołączyła: 17 Maj 2006 Posty: 1210 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 3:54 pm
|
|
|
hmmm jak dla mnie Pasta, to rozdrobnione np. jajko z majonezem Albo może być pasta z makreli z ogórkami i majonezem
Nie no żartuję A wracając do tematu, to mam gdzieś przepis na spaghetti z sosem beszamelowym - pychotka Jak znajdę, to podam |
_________________ Pozdrawiam
Paulina
|
Ostatnio zmieniony przez jpuasz Pią Wrz 08, 2006 3:54 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 10:49 pm
|
|
|
Pesto wersja 1
120 g parmezanu
75 g orzeszków piniowych
4 ząbki czosnku
szklanka listków bazylii
100 ml oliwy z oliwek
Ser wraz z orzechami utrzeć w blenderze, dodać posiekany czosnek. Następnie stopniowo dodawać bazylię i oliwę cały czas miksując
Pesto wersja 2
75 g orzeszków piniowych
120 g parmezanu
szklanka oliwy
pół szklanki suszonych pomidorów osączonych z oliwy
1 ząbek czosnku
szczypta suszonej bazylii
szczypta słodkiej papryki |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
Filomena
Dołączyła: 31 Sie 2004 Posty: 365 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 10:56 pm
|
|
|
No i mnie Kocie ubiegłaś z pesto. Ja uwielbiam wersję bez pomidorów.
Ziemniakom w pesto mówimy stanowcze, zdecydowane nie (a takie cuda się mieszczą w tych gotowych ).
No to przepis na upalne, tropikalne dni do makaronu penne (rurki).
Pokroić surowe pomidory w kostkę, dodać trochę oliwy, czosnek, sól, pieprz i świeżą bazylię.
Penne ugotować al dente, odcedzic i skropić oliwą, żeby się nie skleiły. Do ciepłych kluch dodać zimnej mieszanki pomidorowej i konsumować. |
|
|
|
|
Kot
Wiek: 45 Dołączyła: 27 Kwi 2005 Posty: 1423 Skąd: Łódź
|
Wysłany: Pią Wrz 08, 2006 11:09 pm
|
|
|
Jako żem miłośniczka krewetek to może jeszcze:
700 gram krewetek
3 łyżki masła
100 g parmezanu
4 ząbki czosnku
bazylia
do tego oczywiście makaron spagetti |
_________________ ... pamiętasz była jesień....
|
|
|
|
|
|